Afvalbrengstation Den Haag

Superuse adviseerde Wessel van Geffen architecten in het toepassen van hergebruikte materialen.

De inzameling van afval is onderdeel van het dagelijks leven in de stad. Dit idee is de basis van het door Wessel van Geffen architecten in samenwerking met Superuse ontworpen afvalbrengstation in Den Haag op een binnenstedelijk bedrijventerrein dat grenst aan de woonwijk Transvaal. Het resultaat is een energieneutraal gebouw dat een nieuwe stap zet in het ontwerpen met hergebruikte materialen.

Een belangrijke gemeentelijke eis was dat het gebouw energieneutraal zou zijn en dat er zoveel mogelijk gewerkt werd met hergebruikte materialen. Het conventionele ontwerpproces wordt daartoe binnenstebuiten gekeerd: niet de vorm was voor de architect het startpunt, maar de beschikbare materialen.
In samenwerking tussen architect, Superuse als hergebruikadviseur en de aannemer, Van Boekel Zeeland, kiezen we als gevelmateriaal stalen contourplaten, een industrieel restmateriaal. Dit is aangevuld met onverkoopbaar geachte sandwichpanelen, stijlen van verzaagde, gebruikte Azobé damwanden en steenwol uit een door de aannemer gesloopte bedrijfshal. Alleen de stalen hoofddraagconstructie is nieuw.

De gevel van contourplaten is door Superuse uitgewerkt op een manier dat alle bewerkingsstappen, van afvalproduct tot gevelmateriaal, voor alle betrokkenen inzichtelijk is. Hiermee heeft de aannemer kant en klare bouwelementen gekregen, zodat zijn proces zo simpel mogelijk is gebleven. Het afvalbrengstation is opgenomen in het Jaarboek Architectuur 2018.

Reacties (0)
Toon Verberg

Den Haag (NL)
Gerealiseerd in December 2222
Architectuur
Contourplaten, sandwichpanelen, azobé damwanden, steenwol
Jeroen Bergsma, Floor Hoogenboezem. ism; Wessel van Geffen, Van Boekel Zeeland, w/e Adviseurs

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project