Vier op een rij

Het verhaal van circulaire producten in een rechtvaardige maatschappij

Toen Superuse een opdracht van de rijksoverheid heeft gekregen om een kunstwerk te maken voor in de entree hal van een rijkskantoor met oa de belastingdienst, was het een mooie kans onze ideeën over circulaire economie tot een serie meubels te vertalen.
De banken zijn gemaakt van in Nederland door Staatsbosbeheer gekapt Amerikaans Eiken, lokaal en hernieuwbaar materiaal. Dit eiken werd gebruikt voor grafkisten, waarbij 3m lange planken verzaagd werden in 2,2m voor de kist en 0,8m reststukken. Deze reststukken hebben hier een functie gekregen. De meubels zijn ontworpen in nauwe samenwerking met de maker, die ook lokaal heeft alles uitgevoerd.

De banken tonen op een abstracte manier de belastingverschuiving, van belasting op arbeid naar belasting op materiaal, zoals voorgesteld door het Ex’Tax initiative. De reden erachter is dat materiaal eindig is terwijl arbeid elke dag beschikbaar is. Zo’n verschuiving zorgt ervoor dat we zorgvuldiger omgaan met gebruik van materialen en juist genereus met arbeid.

Met de vier verschillende banken laten we de verschuiving zien van een lineaire economie, waarbij belasting onder de oppervlakte een rol speelt, via een tussenstap waar de verschuiving plaatsvindt, naar een laatste meubel waar een echt circulaire economie zichtbaar is met ‘loops’ die helemaal dicht kunnen worden, met extra aandacht voor het milieu en biodiversiteit.

Reacties (0)
Toon Verberg

Rijksvastgoedbedrijf
Utrecht (NL)
Gerealiseerd in Oktober 2023
Design
Meubilair van lokaal en hernieuwbaar restmateriaal
Pieter de Jong, Staatsbosbeheer, Ex’ tax Foundation
Jos de Krieger, Jan Jongert, Tslil Strauss, Karlijn Besse, Stefanie Tseggai

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project