Gebouw 326 – Vliegveld Valkenburg

De transformatie van het hele gebouw is bereikt door te isoleren en klimatiseren met restmaterialen.

Op het voormalig vliegveld Valkenburg is het eerste gebouw door Superuse duurzaam getransformeerd. Gebouw 326 heeft een make-over gehad. Het typische industriële karakter blijft, maar krijgt een upgrade van een garagecluster naar comfortabele studio’s voor kleinschalige maak-werkplekken.

Het bestaande gebouw is heel functioneel ontworpen met een betonnen draagconstructie. De spouwmuur en het dak waren ongeïsoleerd, dus om het gebouw geschikt te maken als maak-werkplekken is het volledig geïsoleerd. Verder waren er alleen bovenlichten, dus is er extra lichtinval en doorzicht nodig voor fijne werkruimtes.

Superuse ontwerpt en bouwt met gebruikte materialen. Met behulp van Oogstkaart zijn gebruikte materialen geoogst. Bijvoorbeeld de kozijnen die de firma Beelen.nl heeft gedemonteerd voor hergebruik. Deze zijn ingezet om de zuidgevel open en transparant te maken. Het dak is door de De Dakdokters voorzien van begroeiing en PV panelen. Aannemer Koers heeft de uitvoering gedaan en Bureau Bouwkunde Nederland begeleidde het project bouwtechnisch.

Het resultaat is een energieneutraal gebouw waar prettige werkruimtes in gemaakt zijn. Door het groene dak in combinatie met PV panelen kan zowel de eigen stroom opgewekt worden, wordt fijnstof afgevangen door de planten en is er een vertraagde afvoer van regenwater.

Rijksvastgoedbedrijf
Katwijk aan Zee (NL)
Gerealiseerd in September 2020
Architectuur
Kozijnen, Betonskelet, Baksteen, Sandwichpanelen
Floris Schiferli, Jeroen Bergsma, Joris Maes

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project