Advies circulair onderhoud Rijksvastgoedbedrijf

Strategisch advies circulair onderhoud met een beslisboom, circulaire materialen en een stappenplan.

Het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) neemt haar verantwoordelijkheid door als grootste vastgoedbeheerder van Nederland in te zetten op meer circulair onderhoud en zo haar footprint te verkleinen. Dit sluit aan bij het doel om de vastgoedportefeuille volledig circulair te beheren in 2050.

Het advies van Superuse voor circulair onderhoud van het RVB vastgoed bestaat uit drie producten: een beslisboom, een circulair materiaaladvies en een stappenplan.

De beslisboom is door Superuse uitgewerkt naar aanleiding van een workshop sessie en interviews met RVB medewerkers. Deze tool helpt bij het opstellen van een onderhoudsplan of instandhoudingsplan.

Uit data analyse van het Meerjarig Onderhoudsplan is een selectie gekomen van impactvolle materialen die het RVB toepast. Voor de meest kansrijke materialen heeft Superuse de mogelijkheden voor hergebruik uitgewerkt. Ook zijn er circulaire alternatieven genoemd die in beeld komen wanneer herbruikbaar materiaal niet voorhanden is.

In het stappenplan is het proces van hergebruik van bouwdelen en materialen binnen RVB onderhoudsprojecten uitgewerkt. Het doorloopt verschillende fasen in het onderhoudsproces, van planvorming tot uitvoering. Het benadrukt de verschillende rollen in het proces, de nodige samenwerking, beslismomenten, risico’s en aandachtspunten.

Reacties (0)
Toon Verberg

Rijksvastgoedbedrijf
Den Haag (NL)
Gerealiseerd in September 2020
Onderzoek
Floris Schiferli, Lizanne Dirkx, Karola van Rooyen, Sanne Verhoeve

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project