Workspace 2020 Nationale Nederlanden

Circulair Regisseur tijdens bouwproces van kantoortransformatie

Voor Nationale Nederlanden trad Superuse partner Floris Schiferli op als circulair regisseur tijdens de transformatie van kantoorgebouwen Delftse poort en Haagse poort. Superuse nam deel in het bouwteam en ondersteunde hier de opdrachtgever Nationale Nederlanden, de architect Fokkema & Partners en de verschillende aannemers. Superuse zorgde ervoor dat op cruciale momenten in het proces de meest circulaire keuzes gemaakt werden. Niet alleen door de definitie te geven van wat ‘circulair’ is, maar ook door te sturen en te begeleiden in het bouwproces. Hierdoor kon een radicale daling van de MKI score worden bereikt en was de afvalproductie nihil.

Een voorbeeld van een door Superuse geïnitieerde ingreep is het wegzagen van het trappengat in de betonnen vloer ter plaatse van het trappenhuis. De betonnen schijf die hierbij vrijkwam, is op constructieve wijze toegepast als balustrade. Op deze manier is op laagdrempelige wijze zichtbaar gemaakt dat gebruikt materiaal niet hoeft te worden afgevoerd maar een andere functie kan vervullen in de nieuwe situatie.

Enkele overige bijzonderheden qua materiaal:
– De betonnen schachten met liften en toiletruimten zijn bekleed met gebruikt HPL-plaatmateriaal, waarin een kunstwerk is gefreesd.
– De nieuwe trappen in het centrale trappenhuis bestaan uit trapbomen van gebruikt staal en treden van gebruikte Rotterdamse meerpalen.
– De gebruikte stekkerdozen en bekabeling uit de bestaande situatie zijn zo veel mogelijk hergebruikt in de nieuwe situatie.
– De bestaande tapijttegels zijn deels schoongemaakt en opnieuw toegepast. Door slim kleurgebruik en door vooraf het kleurpalet van de bestaande tegels af te stemmen met het ontwerp kon er een match worden gemaakt tussen oud en nieuw.

Met dit project won Nationale Nederlanden de JLL Winning Workplace Award 2021.

Reacties (0)
Toon Verberg

Nationale Nederlanden
Rotterdam (NL)
Gerealiseerd in Juli 2021
Onderzoek
hergebruik, verlaging MKI score, minimale afvalproductie
Fokkema & Partners, BBA Milieu, Deveron Li Puma, Gielissen, Vepa, De Kruijff, Spaces4you, Stevens van Dijk, LBP Sight
Floris Schiferli, Stefanie Tseggai, Wessel Geysels, Lizanne Dirkx, Karola van Rooyen

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project