Buitenplaats Brienenoord

Denk- speel- en werkplaats voor alle leeftijden over de toekomst van Rotterdam.

Stichting Grondvesten stelde ons voor een interessante uitdaging. Het doel om op het eiland Brienenoord een nieuw kamphuis te realiseren onder de naam Buitenplaats Brienenoord. Naast een gevraagde ‘social return on investment ratio’ van 10:1 én een minimale ecologische voetafdruk, waren er ook nog twee andere factoren die richting gevend waren aan het project;

1. Het eiland is ontsloten met een oude brug die maximaal 15 ton aan last kan hebben een goederen vrachtwagen weegt al snel 19 ton zonder vracht.
2. De opgehaalde gelden leiden tot een zeer uitdagend budget. De materialen en zelfs fundering van het oude Kamphuis hebben we zoveel mogelijk hergebruikt en dient als input voor het nieuwe gebouw.

Gelegen op een eiland in de Maas heeft Buitenplaats Brienenoord nu een volledig zelfgebouwd circulair pand waar ze programma maken met en voor de stad. Sociale, culturele, culinaire, artistieke en educatieve activiteiten lopen daarbij door elkaar heen. Van cultuureducatie tot heidagen; van theatervoorstelling tot restaurant; en van aanschuifkantoor tot kluswerkplaats. Het kan er allemaal. Zo repeteren ze gezamenlijk voor een mogelijke toekomst van deze plek, van Rotterdam, van de wereld.

90% van het oude gebouw is hergebruikt, op bevestigingsmateriaal, 5 houten spanten, kolomschoenen en het glas in de kozijn op de zuidgevel na is alles gemaakt van materiaal met een vorig leven.

Stichting Grondvesten
Rotterdam (NL)
Gerealiseerd in Januari 2019
Architectuur
Hergebruik complete loods op locatie
IMd Raadgevende Ingenieurs, Theo Mostert, Blacon e.v.a.
Floris Schiferli, Maartje Kool, Dominik Lukkes, Frank Feder, Joris Maes, Kaj Paulus, Karola van Rooyen, Sanne Verhoeve

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project