Schaduwdoeken Rotterdam

Schaduw voor verblijfplaatsen op straten en plein waar bomen niet kunnen groeien

De zomers in Nederland worden steeds heter. Door verharding en het gebrek aan groen en water is dit vooral in steden zeker te merken. Hoe zorgen wij dat kwetsbare mensen de openbare ruimte veilig nog kunnen gebruiken?

Het ontwerp is uitgevoerd in hergebruikte materialen. De stalen profielen zijn geoogst en bewerkt tot de Rotterdamse stijl. In de eerste proefopstelling is een variatie aan stoffen getest. Het zijn restpartijen van tentzeil, nieuwe stof van gerecycled PET flessen en gebruikte luchtballon stof. Bij opschaling kan Gemeente en/of buurtbewoners kiezen uit de opties die het best werken én op dat moment beschikbaar zijn.

De objecten voor schaduwdoeken zijn zo ontworpen dat ze wel 30 jaar mee kunnen. De portalen kunnen relatief makkelijk worden verplaatst. Er is gekozen om de stalen kolommen met bouten te verbinden aan de funderingspoeren in plaats van een natte, permanente verbinding te gebruiken.

De uitdaging van deze opgave was om de balans te vinden tussen een herhaalbaar ontwerp, toepasbaar op verschillende locaties, en tevens een ingreep die goed past bij de plek. Om die reden hebben wij een modulair systeem bedacht waar de grootte en schaal aanpasbaar zijn door het aantal portalen te veranderen.

In de eerste jaren worden schaduwdoeken gebruikt om genoeg schaduw te bieden. Daarna zal beplanting de schaduwwerking overnemen. Zo ontstaat er een groene pergola die een fijne verblijfplaats is voor jong en oud, mens en dier.

Reacties (0)
Toon Verberg

Gemeente Rotterdam
Rotterdam (NL)
Gerealiseerd in Januari 2023
Design
Prototype van hergebruikte staal constructie
GKB groep; Beleef je verbeelding
Jos de Krieger, Tslil Strauss

Contact
Laten we het hebben over uw volgende project